Storytelling 

DRÖMMEN OM ETT FINT HEM ... som leder till eget företag

Vi startade vårt företag i April 2013. Det har hänt mycket sedan dess. Här nedan berättar jag, Janine (medgrundare och VD), hur drömmen om ett fint hem ledde till att vi flyttade till Sverige och startade eget.

sommaren 2007 i Tyskland

Det var en gång i sommaren 2007 i Tyskland. Uwe och jag satt vid köksbordet och drömde om framtiden: Ett eget hus, ett fint hem, en plats där vi skulle kunna förverkliga våra idéer och njuta av livet på landet med hela vår familj. Inte visste vi då att vår dröm skulle förverkligas så småningom… nämligen efter vår första semesterresa till Sverige i sommaren 2008: Vi förälskade oss i ”Astrid Lindgrens värld” och hittade vårt fina hus i Broakulla. 

Tre år senare flyttade vi till vårt nya hem tillsammans med vår familj, lärde oss språket och började med att söka jobb. Tyvärr visade det sig dock att vi hade kommit till Sverige vid en olämlig tidpunkt – många svenskar hade svårt att hitta jobb just då och så var det ännu svårare för nyinflyttade utan nätverk.

UWE + JANINE = PLÅTSLAGERI ?!

Jul 2012 satt vi återigen vid köksbordet – denna gången i vårt fina nya hem i Sverige – och diskuterade om framtidens möjligheter: Uwe, den duktige hantverkaren med mycket erfarenhet inom plåtslageri och snickeri och Janine, nyutexaminerad ingengör med talang för språk och många kreativa idéer.

Slutligen föddes en idé: Varför inte addera dem båda ingredienserna och starta ett eget företag?

THAM-DITT PLÅTSLAGERI STARTAS

2013 förverkligade vi vår idé och startade familjeföretaget ”Tham-ditt plåtslageri” där vi kunde kombinera våra kunskaper: Ett litet plåtslageri som riktade sig mot privatkunder och som var specialiserad inom byggnadsplåt och småjobb med Uwe som plåtslagare, Janine i kontoret och familjen som stöd.

Från Januari till April 2013 gällde det att förebereda allting: Ett uthus förvandlades till verkstad, det köptes maskiner, vi knöt kontakter med leverantörer och sökte kunder. Slutligen startade verksamheten i April 2013 med en liten invigningsfest som firades med granner, nya vänner och familj.

THAM - DITT PLÅTSLAGERI >> THAM PLÅT & BYGG AB

Under resans gång insåg vi att våra kunder ville ha hjälp med arbeten som uppstod i samband med plåtjobb. Tack vare nya kontakter upptäckte vi dessutom en ny kundgrupp i andra småföretagare och föreningar som komplemang till privatkunder. 

Det som hade börjats som ett litet plåtslageri kompletterades därför så småningom med snickeriarbeten och takarbeten. Sedan 2016 erbjuder vi även en del murarbeten. För att företagsnamnet skulle passa ihop med de nya verksamhetsområdena bestämde vi oss i början på 2017 för att byta namn från ”Tham-ditt plåtslageri” till ”Tham Plåt & Bygg”. Tillsammans med nya idéer och nya verksamhetsområden blev vår team större.   

PLÅTNIKLASDAG

För att skapa en möjlighet att lära känna varandra lanserade vi 2016 två evenamang där vi öppnar dörrarna för befintliga och potentiella kunder – någonting som ska bli tradition:

”Plåtniklasdagen” firas i vår och äger rum i vår verkstadslokal på Landsvägen 62 i Broakulla som köptes 2015. Tillsammans med andra småföretagare, hobbyhantverkare och konstnärer presenterar vi olika hantverk, besökare har möjlighet att testa själv, köpa närproducerade varor och knyta kontakter, lyssna på musik och ha en trevlig förmiddag tillsammans med familjen. Första året hade besökarna möjlighet att vinna vår Plåtniklas som är namngivare till detta evenemang. Vinsten gick slutligen till en familj i Gullabo som blev jätteglad när vi ringde 🙂

PLÅTNIKLASDAG

Varje höst öppnar vi sedan dörrarna till vår trädgård på Åbyvägen i Broakulla, då är det nämligen dags för ”Musik i trädgården”. Syftet är att alla besökare – var de än kommer ifrån – ska kunna njuta av livet på landet, den fina trädgården och härlig musik i bakgrunden.

Återigen hjälper flera småföretagare, hobbyhantverkare och konstnärer ihop för att skapa denna mötesplats där man träffar varandra, kan köpa lite smått och gott och får information kring tjänster som gör livet och hemmet finare.

Drömmen om ett fint hem i Sverige ledde för oss till ett eget företag och möjligheten att hjälpa andra villa- och fastighetsägare att förverkliga sina drömmar runt omkring sina hem och sina verksamheter. Bortom all företagsamhet och drivkraft glömmer vi dock inte bort det viktigaste och själva anledningen till att vi flyttade till Sverige: Att ha tid för familj, vänner och livet. Och detta önskar vi alla våra kunder också!

”Livet är en sak man måste vara rädd om, förstår du inte det?”

(Ronja Rövardotter i Krumelurpiller, Astrid Lindgrens bästa citat för stora och små)
Rulla till toppen